Ytong

Logo Ytong

Ytong biedt een antwoord op alle moderne vereisten voor het bouwen van uw woning. Het voldoet zonder problemen aan de EPB isolatie-eisen en is het ideale product om constructies met EPB-aanvaarde bouwknopen op te trekken zonder koudebruggen.

Ytong is een licht bouwmateriaal gemaakt uit kalk, cement en zand dat voor meer dan de helft bestaat uit miniscule versteende, met lucht gevulde cellen. Deze stilstaande lucht geeft cellenbeton zijn opvallende en unieke producteigenschappen op het gebied van thermische isolatie, warmte-accumulatie, vochtongevoeligheid en brandwerendheid.

Adres
Ytong
Kruibeeksesteenweg 24
2070 Burcht
België
Contact
Telefoon: 
+32 (0)3 250 47 00
Fax: 
+32 (0)3 250 47 06
Social media

FAQ

Is cellenbeton vorstbestendig?

Cellenbeton blokken die op een correcte manier verwerkt zijn en bijgevolg droog zijn, lopen geen risico op vorstschade.

Kan ik een cellenbeton binnenmuur mooi afwerken?

Op een cellenbeton muur kan dunpleister aangebracht worden.  Eventueel kan je vooraf een rasp gebruiken om het oppervlak nog wat te vlakken. In het cellenbeton productgamma van Ytong bestaat een dunpleister die in 2 lagen moet aangebracht worden en die een goed resultaat geeft. De eerste laag (Ytoplane) dient om het oppervlak te egaliseren en wordt rechtstreeks op de blokken aangebracht. De tweede laag (Ytolisse) is de eindlaag.
Ook traditionele pleisters kunnen op cellenbeton muren gebruikt worden, mits er eerst een hechtingslaag is aangebracht met Ytong-vast.

Cellenbeton muren kunnen betegeld worden, rechtstreeks op de wand of op pleister. Ook houten bekleding of andere afwerkingsmaterialen kunnen eenvoudig aangebracht worden op cellenbeton.

Lees alles over de mogelijkheden.

Is cellenbeton sterk genoeg?

Cellenbeton bestaat voor meer dan de helft uit cellen die gevuld zijn met lucht. Om die reden is het materiaal licht van gewicht. Ze zijn echter sterk genoeg om zowel dragende als niet-dragende muren op te trekken. Dat heeft alles te maken met de verlijming van de blokken en het feit dat de blokken niet hol zijn. De muur kent geen zwakke plaatsen. Met cellenbeton kan men zonder problemen gebouwen tot 4 verdiepingen optrekken. 

Wat zijn de voordelen van cellenbeton blokken?

  • Snel resultaat: cellenbeton blokken zijn ondanks hun grote afmeting licht van gewicht. Dat maakt ze snel en makkelijk hanteerbaar. Het zagen van passtukken gaat vlot, net als het verlijmen van de blokken. De blokken zijn verwerkbaar met gewoon handgereedschap.
  • Stevig: doordat cellenbeton blokken verlijmd worden, is er een ondeelbare hechting tussen de blokken onderling. Het resultaat is stevig en duurzaam. Men kan er tot 3 à 4 verdiepingen mee bouwen.
  • Veelzijdigheid: cellenbeton blokken kunnen gebruikt worden in de meest uiteenlopende omstandigheden. Ze zijn immers vocht- en brandbestendig, en hebben een groot warmte-isolerend vermogen. cellenbeton is een volledig bouwsysteem, met lateien en U-blokken, zodat er een grote vrijheid is wat betreft vormgeving. Qua afwerking zijn er vrijwel geen beperking
  • Isolatie: dankzij de cellenstructuur heeft cellenbeton een isolerend vermogen dat vele malen groter is dan de isolatiewaarde van traditionele bouwmaterialen.
  • Comfort: cellenbeton is niet alleen vocht- en brandbestendig, isolerend en duurzaam, maar ook geluidsabsorberend. Doordat het materiaal ademend is, heerst er een gezond aangenaam binnenklimaat.
  • Ytong is veruit het meest gekende en betrouwbare merk cellenbeton in België en wordt bovendien in eigen land geproduceerd. Op die manier is er 100% zekerheid dat de eigenschappen van de blokken in overeenstemming zijn met de wettelijke eisen die in België gesteld worden op het gebied van isolatie. 

Meer info over cellenbeton

Waar vind ik een architect die met cellenbeton kan werken?

Met Ytong wordt al meer dan 30 jaar gebouwd in ons land. De Ytong architecten hebben dus de nodige ervaring, zijn vertrouwd met het product en weten dat de kwaliteit van Ytong gegarandeerd is.

Vind een architect in uw buurt.

Hoe begin ik aan een cellenbeton muur?

Maak een schets van de realisatie van je project. Let op de afmetingen van de blokken en de aansluiting op wanden, vloeren en plafonds. Bepaal welke materialen en hulpmiddelen je nodig hebt voor verwerking, verankering, verlijming en afwerking. Cellenbeton blokken kunnen op maat gemaakt worden met een gewone handzaag. Voor alle types Ytong cellenbeton blokken zijn aangepaste benodigdheden beschikbaar, zoals Ytocol lijmmortel, Ytoplane en Ytolisse dunpleister en Murfor wapening. Kom meer tips te weten

Xella geeft regelmatig gratis opleiding in de verwerking van Ytong. Je kan je daarvoor inschrijven via de website.

Zijn cellenbeton blokken gemakkelijk te verwerken?

De combinatie van licht én sterk maakt de blokken gemakkelijk hanteerbaar. Bovendien leveren ze ook een financieel voordeel op, aangezien de fundering van een gebouw lichter uitgevoerd kan worden. Cellenbeton blokken zijn te verwerken met het gereedschap van de doorsnee doe-het-zelver. Ze zijn te verzagen met een gewone handzaag of een elektrische zaag. Lees meer over hoe hiermee te werken.

Kan ik met cellenbeton zelf bouwknopen realiseren die EPB-conform zijn?

Wie zijn gebouw in cellenbeton ontwerpt zal veel minder naar ingewikkelde oplossingen moeten zoeken. Cellenbeton is immers een dragend materiaal dat tegelijkertijd isoleert. Het geleidt koude noch warmte, in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton of metaal. Er is dus geen sprake van onderbrekingen in de isolatie en de bouwknopen in elk gebouw zijn koudebrugvrij.

Is het eenvoudig om iets te bevestigen aan een cellenbeton muur?

Absoluut. Een wand van cellenbeton is zeer stevig. Om lichte voorwerpen aan de muur te hangen volstaan gewone gegalvaniseerde nagels, voor het bevestigen van zwaardere voorwerpen is een Ytong-nagel of Hema-nagel ideaal.  Voor het bevestigen van radiatoren, ramen en deuren, keukenmeubels of toestellen zijn in de handel verschillende pluggen voorhanden.

Kan ik cellenbeton gebruiken voor andere toepassingen dan binnen- en buitenmuren?

Cellenbeton is een bijzonder veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor uiteenlopende toepassingen. Douchebak- of badombouw, funderingen, wegwerken van leidingen, schoorsteenmantel, haardombouw en vloerophoging zijn slechts een paar voorbeelden. Lees meer hierover.

En hoe brandveilig is cellenbeton?

Cellenbeton is een onbrandbaar bouwmateriaal. Cellenbeton voorkomt dat een brand zich uitbreidt, zorgt ervoor dat hitte wordt geweerd, en vervormt ook niet. De unieke combinatie van een celstructuur met stilstaande lucht geeft het materiaal deze opmerkelijke eigenschappen.

Meer faq van Ytong