Vaillant

Logo Valillant

140 jaar efficiëntie en duurzaamheid bij Vaillant

Het Duitse merk Vaillant is tijdens de afgelopen 140 jaar uitgegroeid tot Europees marktleider in de verwarmingstechnologie. Met haar gamma van systemen op gas, stookolie en op hernieuwbare energie beantwoordt Vaillant op de vraag van elke gebruiker naar zuinige, milieuvriendelijke oplossingen die het gewenst wooncomfort leveren.

Hierbij maakt Vaillant gebruik van gas, stookolie, maar tegenwoordig ook steeds meer van hernieuwbare energie zoals zonne-energie en geothermie. Als aanbieder van complete systemen voor een zuinige en milieuvriendelijke verwarming en warmwaterproductie, beantwoordt de Duitse fabrikant Vaillant aan de wensen van mensen die vooruitdenken.

Adres
Vaillant
Golden Hopestraat 15
1620 Drogenbos
België
Contact
Telefoon: 
02 334 93 00
Fax: 
02 334 93 06
Social media

FAQ

Ik wil een nieuwe ketel installeren. Moet ik dan ook een thermostaat plaatsen?

Neen, in principe heb je geen thermostaat nodig. Je kunt de verwarming van je huis en je sanitair water direct op de ketel regelen. Maar toch is een thermostaat absoluut aan te raden. En dit niet alleen omdat je met een thermostaat je verwarming instelt vanuit je woonkamer.

Met een thermostaat programmeer je je verwarmingsketel zoals jij het wilt. Zo kun je verschillende programma's op één dag instellen. Een specifieke temperatuur voor 's ochtends, vanaf het moment dat de wekker gaat tot iedereen het huis verlaat. Een programma met lagere temperatuur voor overdag als niemand thuis is. En een avondprogramma voor als het hele gezin terug thuis is.

Je kunt die programma's in één keer instellen voor elke dag van de week. Met bijvoorbeeld verschillende programma's voor weekdagen en weekends.

Je thermostaat doet hetzelfde voor je boiler. Het water in je boiler koelt gemiddeld 1°C af per uur. Met je thermostaat kun je instellen wanneer je boiler die enkele graden bij verwarmt. Bijvoorbeeld, tegen het moment dat je opstaat en ’s avonds als je thuis komt. Overdag of op momenten dat je het water niet nodig hebt, laat je je boiler die enkele graden afkoelen met als resultaat dat je bespaart je op je energieverbruik.

Samengevat: met een thermostaat stem je je verwarming af op je levensritme. Eenmaal ingesteld hoef je er niet meer aan te denken. De ketel slaat vanzelf aan en af. Met als uiteindelijke resultaat dat je veel energie bespaart omdat je ketel maar werkt op het moment dat jij er bent.

Ik ben aan het renoveren en zou graag een regendouche installeren. Heeft dit invloed op de keuze van mijn systeem voor verwarming en warm water?

Zeker bij combiketels. Die verwarmen je woning én produceren warm water. Hoeveel warm water je combiketel maximaal kan produceren - het debiet - wordt bepaald door het vermogen van dergelijke ketels. Ligt het debiet lager dan wat je douche vraagt, dan komt er koud water uit de sproeikop of zal de druk onvoldoende zijn.

Nemen we bijvoorbeeld de combi-condensatieketel ecoTEC plus VCW 296 van Vaillant. Deze ketel produceert warm water volgens het doorstroomprincipe. Dat betekent dat hij maar warm water produceert op het moment dat je de kraan open zet. Doe je de kraan dicht, dan stopt hij direct. Deze ketel heeft een debiet van 11,9 liter bij een temperatuursverhoging van 35 graden. Da's perfect voor een normale douche, zelfs in de winter.

Het ligt iets anders als je je verwarmingsketel combineert met een indirecte boiler. Een warmwaterboiler verwarmt het water op voorhand en houdt dat op temperatuur in een reservoir. Het debiet aan warm water is hier veel groter, maar wel in de tijd beperkt. Eenmaal het water opgebruikt, moet de boiler opnieuw water opwarmen. Die opwarming begint wel al op het moment dat je warm water afneemt. Hoe snel het water opwarmt hangt af van het vermogen van de ketel of de warmtepomp en van de verwarmingsserpentin in de boiler.

Deze laatste oplossing biedt het meeste comfort. En nog een laatste tip: schat op voorhand in hoeveel, waar en wanneer je warm water nodig hebt en welk comfort je wilt. Heb je 1 of 2 badkamers? Wordt er tegelijkertijd warm water afgenomen op verschillende tappunten? En wat is het debiet van de verschillende tappunten? Ter vergelijking: het debiet van een basisdouche bedraagt 8l/min, voor een regendouche is dat 15 à 20 l/min en bij een douche met meerdere sproeiers kan het zelfs oplopen tot 30l/min.

Ik heb een ketel die zowel mijn huis als het sanitair water verwarmt. Daardoor moet ik in de zomer mijn ketel laten aan staan. Verbruik ik daardoor meer energie?

Als je ketel zowel je huis als het water voor badkamer en keuken verwarmt, moet hij het hele jaar aan staan. Maar daarom verbruik je niet meer energie dan met 2 aparte verwarmingstoestellen - één voor je huis en één voor het water voor bad en douche.

Zomerstand

Een moderne ketel heeft 2 standen: een winter- en een zomerstand. Weet dat je verwarming twee circuits heeft: één voor je woning (ruimteverwarming) en één voor de verwarming van je sanitair water. Zet je je ketel op winterstand, dan houdt je ketel zowel het circuit voor de ruimteverwarming als het circuit voor sanitair warm water open en blijft alles mooi op temperatuur.

Bij zomerstand daarentegen, sluit je ketel het circuit voor de ruimteverwarming af. Je ketel warmt enkel je sanitair water op en verbruikt dus enkel hiervoor energie. Je verbruikt niet meer dan met een apart toestel voor sanitair warm water. Integendeel, een moderne ketel presteert veel beter dan een ouder toestel dat enkel warm water produceert. Daardoor zal je minder verbruiken en meer water verwarmen met dezelfde hoeveelheid energie.

Enkel verwarmen met zonneboiler?

In de zomer schijnt de zon meer dan in de winter. Het rendement van je zonneboiler ligt dan ook beduidend hoger. De vraag is: is een zonneboiler in de zomer voldoende om je water op te warmen? En kun je dus in de zomer je verwarmingsketel afzetten?

Je ketel afzetten raden we zeker niet aan. Soms is er voldoende zon, zowel in de winter als in de zomer, om je zonneboiler op te warmen. Maar soms is er ook te weinig, en dan moet je verwarmingsketel bijverwarmen. Nu is het wel zo dat er in de zomer meer zon is, maar zeker niet alle dagen. Dus raden we je aan om de ketel altijd te laten aanstaan zodat je ook op bewolkte en regenachtige dagen kunt genieten van warm water.

Wij hebben geen aardgasleiding in onze straat en moeten dus met elektriciteit verwarmen. Onze factuur ligt daarom ook zeer hoog. Welke oplossingen zien jullie?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Overschakelen op mazout bijvoorbeeld en de condensatieketel icoVIT exclusiv installeren. Met zijn 105% rendement en zijn Optimaz-elite label, ben je zeker van het beste rendement op de markt. In elk geval, je bespaart veel geld in vergelijking met je huidige elektrische verwarming. Wil je toch graag een condensatieketel op gas, ook al ben je niet aangesloten op het gasnetwerk van je gemeente? Dat kan, met propaangas. De tank die je daarvoor nodig hebt kun je kopen of huren. Met de kwalitatieve condensatieketels op gas van Vaillant kun je rekenen op een rendement van 109%. Ook hier: je energieverbruik zal drastisch dalen. Een ecologische persoon kiest waarschijnlijk voor een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: lucht/water, bodem/water of water/water. Welke voor jou geschikt is hangt af van je specifieke woonsituatie. Wat je ook verkiest, je neemt best eerst contact op met je Vaillant-installateur. Die zal je helpen om de juiste keuzes te maken.  

Ik ben geïnteresseerd in geothermie. Wat is het meest rendabel voor een warmtepomp? Verticale boringen of een horizontaal captatienet?

We spreken hier over een bodem-water warmtepomp (VWS). Dit soort warmtepomp maakt gebruik van de zonnewarmte die in de bodem is opgeslagen. Deze zonnewarmte kun je capteren op verschillende manieren: via bodemsondes waarvoor je verticale boringen nodig hebt. En via een bodemcollector bestaande uit een horizontaal captatienetwerk van absorptieleidingen. Hoeveel warmte beide oplossingen kunnen opslaan, hangt af van het soort grond (zand, klein, ...) en op welke diepte je de warmte haalt. Op een diepte van 15 meter heerst een constante temperatuur van 10°C, zowel in de winter als in de zomer.

Laten we beide systemen eens onder de loep nemen:

1. Bodemsondes

Om die te plaatsen kun je boren tot 75 à 100 meter diep. Deze sondes hebben een diameter van 18,5 à 20 cm waarin 2 U-buizen in polyetheen geplaatst worden. Hierin stroomt een vloeistof (water + glycol) die over de totale diepte bodemwarmte opneemt.

Wat is het rendement?

Per meter boring absorbeert de sonde 50 W warmte. Wil je een totale warmteoutput van 8kW (= 8000 W), dan heb je 160 meter sonde nodig. Aangezien je maximaal tot 100 meter diep kunt boren, moet je 2 sondes van 80 meter diep plaatsen.

En de prijs?

Voor 1kW warmte-ouput, betaal je voor de boringen tussen € 750 en € 1000..

Voor welk soort woning is dit geschikt?

Aangezien je verticaal boort, heb je niet veel grondoppervlakte nodig. Uitermate geschikt dus voor woningen met een kleine grondoppervlakte.

 

2. Bodemcollector

De absorptieleidingen worden in je tuin gelegd tussen 1,1 en 1,5 meter diepte.

Het rendement?

Per m² grondoppervlakte absorbeer je 15 W warmte. Voor een totale warmteoutput van 8 kW heb je dus 533 m² nodig.

En de prijs?

Dat is moeilijk te bepalen. Te veel factoren spelen een rol zoals het type grond, de helling, het type machine, enz. Maar in elk geval, de kostprijs ligt lager dan bij verticale boringen.

Ik verwarm met stookolie en wil meer geld besparen. Schakel ik niet beter over op gas of zelfs een warmtepomp?

Alles hangt af van de prijs van stookolie en gas. Die fluctueert nogal. Focus daarom eerder op oplossingen die je verbruik doen afnemen. Vervang bijvoorbeeld je klassieke verwarmingsketel door een condensatieketel. Je verbruik duikt direct naar beneden. Waarom? Condensatieketels recupereren de warmte uit de rookgassen. Bij een klassieke ketel gaat die warmte via de schoorsteen verloren. Overweeg ook een combinatie van een condensatieketel en een zonne-energiesysteem. De condensatieketel verwarmt je huis. Het zonne-energiesysteem warmt het water op voor bad en keuken. Een verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp in een bestaande woning is niet gemakkelijk. Ook financieel niet. Warmtepompen werken vooral goed in woningen met een lage warmtebehoefte. Daarom raden we aan: eerst je huis goed isoleren vooraleer je een warmtepomp installeert. Wat je wel kunt doen, is je bestaande ketel combineren met een lucht-waterwarmtepomp. Dat is iets makkelijker te installeren in een bestaande woning. Bouw je een nieuwe woning, of plan je grondige renovatiewerken, dan is een warmtepomp zeker het overwegen waard.

Ik wil graag een zonneboiler installeren. Wat heb ik hiervoor nodig?

Goed idee, want zonne-energie is de goedkoopste en milieuvriendelijkste manier om je water te verwarmen. Wat heb je nodig? Eén of meerdere zonnepanelen, een boiler en een regeling. De zonnestralen warmen de collectorvloeistof op in de zonnepanelen. Deze vloeistof geeft op zijn beurt warmte af in de boiler en warmt zo het water op voor bad en douche. Warmt je zonneboiler niet voldoende op, dan kun je bijverwarmen met je bestaande verwarmingsysteem, zoals bijvoorbeeld een verwarmingsketel op gas of stookolie, of een warmtepomp. Een zonneboiler installeren is redelijk eenvoudig en is combineerbaar met de meeste verwarmingssystemen. Je kunt ze laten monteren op een plat of schuin dak en je hebt de keuze tussen boilers van 150 liter of grotere van 250 of 350 liter.  

Meer faq van Vaillant

Fotogalerijen