Ik wil een nieuwe ketel installeren. Moet ik dan ook een thermostaat plaatsen?

Neen, in principe heb je geen thermostaat nodig. Je kunt de verwarming van je huis en je sanitair water direct op de ketel regelen. Maar toch is een thermostaat absoluut aan te raden. En dit niet alleen omdat je met een thermostaat je verwarming instelt vanuit je woonkamer.

Met een thermostaat programmeer je je verwarmingsketel zoals jij het wilt. Zo kun je verschillende programma's op één dag instellen. Een specifieke temperatuur voor 's ochtends, vanaf het moment dat de wekker gaat tot iedereen het huis verlaat. Een programma met lagere temperatuur voor overdag als niemand thuis is. En een avondprogramma voor als het hele gezin terug thuis is.

Je kunt die programma's in één keer instellen voor elke dag van de week. Met bijvoorbeeld verschillende programma's voor weekdagen en weekends.

Je thermostaat doet hetzelfde voor je boiler. Het water in je boiler koelt gemiddeld 1°C af per uur. Met je thermostaat kun je instellen wanneer je boiler die enkele graden bij verwarmt. Bijvoorbeeld, tegen het moment dat je opstaat en ’s avonds als je thuis komt. Overdag of op momenten dat je het water niet nodig hebt, laat je je boiler die enkele graden afkoelen met als resultaat dat je bespaart je op je energieverbruik.

Samengevat: met een thermostaat stem je je verwarming af op je levensritme. Eenmaal ingesteld hoef je er niet meer aan te denken. De ketel slaat vanzelf aan en af. Met als uiteindelijke resultaat dat je veel energie bespaart omdat je ketel maar werkt op het moment dat jij er bent.

Merk: