Ik heb een ketel die zowel mijn huis als het sanitair water verwarmt. Daardoor moet ik in de zomer mijn ketel laten aan staan. Verbruik ik daardoor meer energie?

Als je ketel zowel je huis als het water voor badkamer en keuken verwarmt, moet hij het hele jaar aan staan. Maar daarom verbruik je niet meer energie dan met 2 aparte verwarmingstoestellen - één voor je huis en één voor het water voor bad en douche.

Zomerstand

Een moderne ketel heeft 2 standen: een winter- en een zomerstand. Weet dat je verwarming twee circuits heeft: één voor je woning (ruimteverwarming) en één voor de verwarming van je sanitair water. Zet je je ketel op winterstand, dan houdt je ketel zowel het circuit voor de ruimteverwarming als het circuit voor sanitair warm water open en blijft alles mooi op temperatuur.

Bij zomerstand daarentegen, sluit je ketel het circuit voor de ruimteverwarming af. Je ketel warmt enkel je sanitair water op en verbruikt dus enkel hiervoor energie. Je verbruikt niet meer dan met een apart toestel voor sanitair warm water. Integendeel, een moderne ketel presteert veel beter dan een ouder toestel dat enkel warm water produceert. Daardoor zal je minder verbruiken en meer water verwarmen met dezelfde hoeveelheid energie.

Enkel verwarmen met zonneboiler?

In de zomer schijnt de zon meer dan in de winter. Het rendement van je zonneboiler ligt dan ook beduidend hoger. De vraag is: is een zonneboiler in de zomer voldoende om je water op te warmen? En kun je dus in de zomer je verwarmingsketel afzetten?

Je ketel afzetten raden we zeker niet aan. Soms is er voldoende zon, zowel in de winter als in de zomer, om je zonneboiler op te warmen. Maar soms is er ook te weinig, en dan moet je verwarmingsketel bijverwarmen. Nu is het wel zo dat er in de zomer meer zon is, maar zeker niet alle dagen. Dus raden we je aan om de ketel altijd te laten aanstaan zodat je ook op bewolkte en regenachtige dagen kunt genieten van warm water.

Merk: