Ik ben geïnteresseerd in geothermie. Wat is het meest rendabel voor een warmtepomp? Verticale boringen of een horizontaal captatienet?

We spreken hier over een bodem-water warmtepomp (VWS). Dit soort warmtepomp maakt gebruik van de zonnewarmte die in de bodem is opgeslagen. Deze zonnewarmte kun je capteren op verschillende manieren: via bodemsondes waarvoor je verticale boringen nodig hebt. En via een bodemcollector bestaande uit een horizontaal captatienetwerk van absorptieleidingen. Hoeveel warmte beide oplossingen kunnen opslaan, hangt af van het soort grond (zand, klein, ...) en op welke diepte je de warmte haalt. Op een diepte van 15 meter heerst een constante temperatuur van 10°C, zowel in de winter als in de zomer.

Laten we beide systemen eens onder de loep nemen:

1. Bodemsondes

Om die te plaatsen kun je boren tot 75 à 100 meter diep. Deze sondes hebben een diameter van 18,5 à 20 cm waarin 2 U-buizen in polyetheen geplaatst worden. Hierin stroomt een vloeistof (water + glycol) die over de totale diepte bodemwarmte opneemt.

Wat is het rendement?

Per meter boring absorbeert de sonde 50 W warmte. Wil je een totale warmteoutput van 8kW (= 8000 W), dan heb je 160 meter sonde nodig. Aangezien je maximaal tot 100 meter diep kunt boren, moet je 2 sondes van 80 meter diep plaatsen.

En de prijs?

Voor 1kW warmte-ouput, betaal je voor de boringen tussen € 750 en € 1000..

Voor welk soort woning is dit geschikt?

Aangezien je verticaal boort, heb je niet veel grondoppervlakte nodig. Uitermate geschikt dus voor woningen met een kleine grondoppervlakte.

 

2. Bodemcollector

De absorptieleidingen worden in je tuin gelegd tussen 1,1 en 1,5 meter diepte.

Het rendement?

Per m² grondoppervlakte absorbeer je 15 W warmte. Voor een totale warmteoutput van 8 kW heb je dus 533 m² nodig.

En de prijs?

Dat is moeilijk te bepalen. Te veel factoren spelen een rol zoals het type grond, de helling, het type machine, enz. Maar in elk geval, de kostprijs ligt lager dan bij verticale boringen.

Merk: