Ik ben aan het renoveren en zou graag een regendouche installeren. Heeft dit invloed op de keuze van mijn systeem voor verwarming en warm water?

Zeker bij combiketels. Die verwarmen je woning én produceren warm water. Hoeveel warm water je combiketel maximaal kan produceren - het debiet - wordt bepaald door het vermogen van dergelijke ketels. Ligt het debiet lager dan wat je douche vraagt, dan komt er koud water uit de sproeikop of zal de druk onvoldoende zijn.

Nemen we bijvoorbeeld de combi-condensatieketel ecoTEC plus VCW 296 van Vaillant. Deze ketel produceert warm water volgens het doorstroomprincipe. Dat betekent dat hij maar warm water produceert op het moment dat je de kraan open zet. Doe je de kraan dicht, dan stopt hij direct. Deze ketel heeft een debiet van 11,9 liter bij een temperatuursverhoging van 35 graden. Da's perfect voor een normale douche, zelfs in de winter.

Het ligt iets anders als je je verwarmingsketel combineert met een indirecte boiler. Een warmwaterboiler verwarmt het water op voorhand en houdt dat op temperatuur in een reservoir. Het debiet aan warm water is hier veel groter, maar wel in de tijd beperkt. Eenmaal het water opgebruikt, moet de boiler opnieuw water opwarmen. Die opwarming begint wel al op het moment dat je warm water afneemt. Hoe snel het water opwarmt hangt af van het vermogen van de ketel of de warmtepomp en van de verwarmingsserpentin in de boiler.

Deze laatste oplossing biedt het meeste comfort. En nog een laatste tip: schat op voorhand in hoeveel, waar en wanneer je warm water nodig hebt en welk comfort je wilt. Heb je 1 of 2 badkamers? Wordt er tegelijkertijd warm water afgenomen op verschillende tappunten? En wat is het debiet van de verschillende tappunten? Ter vergelijking: het debiet van een basisdouche bedraagt 8l/min, voor een regendouche is dat 15 à 20 l/min en bij een douche met meerdere sproeiers kan het zelfs oplopen tot 30l/min.

Merk: